Procesmodel

VERSIE: 17-05-2022 STATUS: definitief

Incrementele implementatie
Het iWlz-netwerkmodel wordt incrementeel geïmplementeerd aan de hand van het afsprakenstelsel iWlz-netwerkmodel. Het eerste deel dat wordt geïmplementeerd is het Indicatieregister. Voor deze implementatiestap is van het administratief proces iWlz alleen de volgende stap van toepassing:

  • 2. Beoordelen en afgeven indicatiebesluit

Inleiding
In dit artikel wordt het administratief proces iWlz beschreven.

Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om zorg met verblijf in een instelling of zorg thuis. De Wlz kent per cliënt een administratief proces dat is gericht op de legitieme levering en financiering van langdurige zorg. In dit administratieve proces worden verschillende functies onderscheiden, zoals het indiceren, bemiddelen en leveren van zorg. Onderstaand figuur geeft het administratief proces iWlz weer.

Administratief proces iWlz

1. Aanvragen toegang Wlz
De administratieve keten start op het moment dat een cliënt een aanvraag doet voor een indicatie voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Hiervoor gaat een cliënt naar het CIZ.

2. Beoordelen en afgeven indicatiebesluit Indicatieregister
Na ontvangst van een aanvraag beoordeelt het CIZ of een cliënt in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Het CIZ bepaalt op welke zorg de cliënt recht heeft. Dit wordt vastgelegd in het indicatiebesluit, in de vorm van een zorgprofiel. Het zorgprofiel bevat de zorgbehoefte van de cliënt.

3. Toeleiden
Het zorgkantoor in de regio waarin de cliënt volgens de BRP woont is het verantwoordelijke zorgkantoor.
Op basis van het indicatiebesluit weet het zorgkantoor waar de cliënt recht op heeft volgens de Wlz.
De cliënt kan een voorkeur voor een leveringsvorm en voor een zorgaanbieder opgeven. Wanneer de cliënt dit op het moment van indiceren nog niet bij het CIZ heeft aangegeven of wanneer de cliënt dit niet anders kenbaar heeft gemaakt, neemt het zorgkantoor contact op met de cliënt om dit alsnog vast te stellen.
Het zorgkantoor is vervolgens verantwoordelijk voor het bemiddelen van de cliënt naar één of meer zorgaanbieders, waarvan de cliënt de gewenste en benodigde zorg kan ontvangen. De te leveren zorg aan de cliënt wordt dan toegewezen aan deze zorgaanbieder(s).

4. Leveren zorg
Zodra een zorgaanbieder de zorgtoewijzing van een cliënt met de te leveren zorg heeft ontvangen, stelt de zorgaanbieder vast of zorglevering mogelijk is. Is dat het geval, dan meldt de zorgaanbieder dit direct aan het zorgkantoor en start de zorgaanbieder met het leveren van de zorg.
Het kan ook dat de zorg niet direct (volledig) geleverd kan worden en dat er een wijziging in (de samenstelling van) de toegewezen zorg nodig is. Ook dit meldt de zorgaanbieder aan het zorgkantoor waarna het zorgkantoor een nieuwe of aangepaste zorgtoewijzing opstelt.

5. Opleggen eigen bijdrage
Voor zorg uit de Wlz is een eigen bijdrage verschuldigd vanaf het moment dat de zorglevering gestart is, Onder andere op basis van de geleverde zorg berekent het CAK de verschuldigde eigen bijdrage en legt deze op.

1. Cliënt: Aanvragen toegang Wlz en vastleggen contactgegevens en voorkeuren

Aanvragen toegang Wlz

Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om zorg met verblijf in een instelling of zorg thuis.

De keten van processen in de Wlz wordt opgestart op het moment dat een cliënt een aanvraag doet voor een indicatie voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Hiervoor gaat een cliënt naar het CIZ.

Vastleggen contactgegevens en voorkeuren

Los van het aanvragen van toegang tot de Wlz kan een cliënt zijn of haar voorkeuren voor zorg (leveringsvorm, zorgaanbieder etc.) en contactgegevens registreren en delen.

Het vastleggen of wijzigen van contactgegevens en of voorkeuren is een continu proces al naar gelang de situatie van de cliënt.

2. CIZ: Beoordelen en afgeven indicatiebesluit indicatieregister

Na ontvangst van een aanvraag beoordeelt het CIZ of een cliënt in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg. Het CIZ bepaalt op welke zorg de klant recht heeft. Dit wordt vastgelegd in het indicatiebesluit.

Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gaat het om zorg met verblijf in een instelling of zorg thuis. Iemand kan in aanmerkingen komen voor zorg uit de Wlz wanneer:

  1. De persoon een aandoening, stoornis of handicap heeft;

  2. En als er 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig is. Er moet dus dag en nacht iemand in de buurt zijn of toezicht houden, anders kan er iets ernstig misgaan;

  3. En deze zorg blijvend nodig is (levenslang).

Heeft de cliënt geen recht op Wlz zorg dan wordt alleen de cliënt hiervan op de hoogte gesteld en stopt het Wlz-proces. N.B. Op het moment dat een cliënt in een eerder stadium een indicatie heeft gehad en er wordt een negatieve indicatie afgegeven dan wordt deze wel gedeeld met het zorgkantoor.

3. Zorgkantoor: Toeleiden, bewaken passende zorg

Toeleiden

Het zorgkantoor dat op grond van de regio waarin de cliënt volgens de BRP woont is het verantwoordelijke zorgkantoor.

Op basis van het indicatiebesluit weet het zorgkantoor waar de cliënt recht op heeft volgens de Wlz.    

De cliënt kan een voorkeur voor een leveringsvorm en voor een aanbieder opgeven. Wanneer de cliënt dit op het moment van indiceren nog niet bij het CIZ heeft aangegeven of wanneer de cliënt dit niet anders kenbaar heeft gemaakt, neemt het zorgkantoor contact op met de cliënt om dit alsnog vast te stellen.

Het zorgkantoor is vervolgens verantwoordelijk voor het bemiddelen van de cliënt naar één of meer zorgaanbieders, van wie de cliënt de gewenste en benodigde zorg kan ontvangen. Deze zorgaanbieders ontvangen een (zorg)toewijzing voor het leveren van zorg aan de cliënt.

Bewaking passende zorg

Het zorgkantoor is ervoor verantwoordelijk dat de cliënt binnen aanvaardbare wachttijden de zorg ontvangt die de cliënt nodig heeft en bewaakt wanneer de zorg start.

Het kan voorkomen dat een zorgaanbieder aan wie het leveren van zorg is toegewezen niet in staat is direct de toegewezen of gepaste zorg te leveren waardoor de zorg (nog) niet start. De zorgaanbieder geeft dit direct aan bij het zorgkantoor waarop het zorgkantoor een nieuwe toewijzing doet op basis van de nieuwe informatie vanuit de zorgaanbieder.

Pgb (niet opgenomen in de het figuur)

Het kan ook voorkomen dat een cliënt de zorg zelf organiseert en daarvoor een persoonsgebonden budget inzet. Het zorgkantoor zorgt dan niet voor een toewijzing aan een specifieke zorgaanbieder.

4. Zorgaanbieder: Leveren

Bepalen te leveren zorg en leveren

Zodra een zorgaanbieder informatie over de toewijzing van een cliënt met de te leveren zorg heeft ontvangen, bepaalt de zorgaanbieder of zorglevering mogelijk is. Is dat het geval dan meldt de zorgaanbieder dit direct aan het zorgkantoor en start met het leveren van de zorg.

Aanvraag aangepaste zorg

Het is ook mogelijk dat de zorg niet direct (volledig) geleverd kan worden en dat er een wijziging in (de samenstelling van) de toegewezen zorg nodig is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er:

  • Meer zorg nodig is

  • Eerst andere zorg ter overbrugging geleverd moet worden

  • Meer aanbieders betrokken worden bij de zorglevering

Dit meldt de zorgaanbieder aan het zorgkantoor terug waarna het zorgkantoor een nieuwe (zorg)toewijzing kan verstrekken.

5. CAK: Opleggen eigen bijdrage

Voor zorg uit de Wlz is een eigen bijdrage verschuldigd. Zodra de zorglevering is begonnen kan het CAK starten met het opleggen van de eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van de leveringsvorm en sommige situaties de hoeveelheid ontvangen zorg. Daarnaast zijn bijvoorbeeld ook het inkomen en het vermogen van de cliënt onderdeel van de berekening.

Cliënten die jonger zijn dan 18 jaar, hoeven geen eigen bijdrage voor zorg uit de Wlz te betalen.