Serviceafspraken

VERSIE: 25-05-2023 STATUS: definitief

Incrementele implementatie
Het iWlz-netwerkmodel wordt incrementeel geïmplementeerd aan de hand van het afsprakenstelsel iWlz-netwerkmodel. Het eerste deel dat wordt geïmplementeerd is het Indicatieregister. Voor deze implementatiestap zijn alle onderdelen van dit artikel van toepassing. Per onderliggend artrikel zal wordt beschreven welke onderdelen van toepassing zijn.

Inleiding
De serviceafspraken gaan over de beheerfase van het iWlz-netwerkmodel en zijn opgedeeld in de volgende onderdelen:

  1. Over de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken

  2. Algemene bepalingen serviceafspraken

  3. SLA operationeel netwerkbeheer

  4. Bronhoudersdeel serviceafspraken

  5. Afnemersdeel serviceafspraken

1. Over de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken

1.1 Doel

De partijen binnen de iWlz werken samen in het iWlz-netwerkmodel op basis van de afspraken vastgelegd in het Afsprakenstelsel iWlz-netwerkmodel. De serviceafspraken zijn opgesteld om specifieke afspraken te maken over het niveau van dienstverlening binnen het iWlz-netwerkmodel. Deze afspraken richten zich met name op toegankelijkheid en tijdigheid, zoals normen voor beschikbaarheid van diensten, openingstijden van helpdesks en respons- en oplossingstijden voor meldingen.

1.2 Positie van de serviceafspraken

De basis voor de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken wordt gevormd door wet- en regelgeving, te weten de Wet langdurige zorg en de nadere uitwerking in het Besluit langdurige zorg en de Regeling langdurige zorg (op grond van artikel 9.1.2 lid 7 a t/m d).

Hierop voortbouwend geldt een overeenkomst tussen de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel op business-niveau, te weten het Convenant samenwerking ketenpartijen iWlz.

Een verbijzondering van het convenant is de overeenkomst tussen de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel op het gebied van IT-dienstverlening, te weten de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken zoals beschreven in dit artikel.

Individuele deelnemers sluiten binnen de kaders van de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken zogenaamde onderlinge overeenkomsten af met hun IT-dienstverleners indien van toepassing. Hierdoor kan een IT-dienstverlener een verwerker van een deelnemer worden.

In het onderstaande figuur is de hiërarchie van afspraken gerelateerd aan IT-dienstverlening schematisch weergegeven.

Positie iWlz-netwerkmodel serviceafspraken

N.B. Als in documentatie aangaande iWlz-netwerkmodel serviceafspraken onverhoopt tegenstrijdigheden voorkomen dan geldt de hiërarchisch hogergelegen documentatie.

1.3 Overlegorganen

Het beheer van de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken en de naleving ervan zijn onderdeel van de volgende overlegorganen:

  • Stuurgroep iWlz

  • Functionele Klankbordgroep iWlz

  • Technische Klankbordgroep iWlz

In onderstaande tabel worden deze overlegorganen nader toegelicht.

Soort overleg

Stuurgroep iWlz

Aard

Strategisch/tactisch (besluitvormend)

Deelnemers

Eén vertegenwoordiger van elk van de volgende organisaties: Zorgthuisnl, Actiz, CIZ, CAK, ZN, De Nederlandse GGZ, Valente, VGN.

VWS en Nza zijn toehoorder. Zorginstituut Nederland is voorzitter.

Frequentie

Maandelijks

Doel

  • Regie op samenwerking in de keten van de langdurige zorg

  • Geschillen m.b.t. de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken

  • Evalueren en formeel vaststellen nieuwe of gewijzigde iWlz-netwerkmodel serviceafspraken

Soort overleg

Functionele Klankbordgroep iWlz 

Aard

Operationeel

Deelnemers

Functioneel beheerders rondom administratieve processen

Frequentie

Maandelijks

Nota bene: in overleg met partijen wordt de frequentie bijgesteld. Waarbij de stelregel is: hoe langer het netwerkmodel is geïmplementeerd, des te lager kan de frequentie zijn.

Doel

  • Afstemming rondom functionele behoeften en problemen

  • Functionele problemen in de standaarden en gebruik

  • Rapporteert aan Stuurgroep iWlz via het Zorginstituut

Soort overleg

Technische Klankbordgroep iWlz

Aard

Operationeel

Deelnemers

Softwareleveranciers/IT-dienstverleners van deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel

Frequentie

Maandelijks

Nota bene: in overleg met partijen wordt de frequentie bijgesteld. Waarbij de stelregel is: hoe langer het netwerkmodel is geïmplementeerd, des te lager kan de frequentie zijn.

Doel

  • Performance netwerkmodel beoordelen (bewaken van het niveau van ICT-dienstverlening)

  • Knelpunten en wijzigingen in de dienstverlening signaleren

  • Doet voorstellen bij nalatige partij (zie o.a. SLA Operationeel Netwerkbeheer) om passende maatregelen te nemen

  • Rapporteert aan Stuurgroep iWlz via het Zorginstituut

Nota bene: de Technische Klankbordgroep iWlz is nieuw en moet nog worden opgestart.

1.4 Geldigheid en ontwikkeling

De iWlz-netwerkmodel serviceafspraken zijn van kracht vanaf het moment dat een deelnemer zich aansluit bij het iWlz-netwerkmodel. De serviceafspraken worden jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgewerkt. Indien een deelnemer buiten deze reguliere evaluatie om een wijziging wil aanbrengen, wordt dit voorgelegd aan de Stuurgroep iWlz voor besluitvorming.

2. Algemene bepalingen

2.1 Informatieplicht en geheimhouding

De deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel moeten elkaar tijdig informatie geven en meewerken om de serviceafspraken uit te kunnen voeren. Ook committeren zij zich aan de in het artikel Randvoorwaarden & ontwerpkeuzes beschreven kaders.

Alle informatie over partijen, doelen en bedrijfsprocessen die in het kader van de serviceafspraken beschikbaar komt, moet geheim worden gehouden. De informatie mag alleen gebruikt worden voor de doeleinden waarvoor deze is aangevraagd en mag niet gedeeld worden met derden zonder toestemming, tenzij het juridisch verplicht is (bijvoorbeeld voor audits of toezicht).

2.2 Kosten en verdeling

Tenzij vooraf uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen, dragen partijen elk zelf de kosten die voor hen aan de uitvoering van de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken zijn verbonden. Dit is conform de Wet Langdurige Zorg (Artikel 9.1.2).

2.3 Geschillen en escalatie

Geschillen tussen partijen betreffende de iWlz-netwerkmodel serviceafspraken en de uitvoering hiervan worden te allen tijde afgehandeld conform de gemaakte afspraken tussen partijen. De escalatieprocedure betreft escalatie in de volgende gevallen:

Geval

Escalatie

Geval

Escalatie

(Dreigende) overschrijding van oplostijden van incidenten, hierbij is VECOZO in de lead

Stuurgroep iWlz

(Vermoeden van) beveiligingsincident(en) en eventuele datalekken

Security officers

Niet of verkeerd uitvoeren van procedures

Technische klankbordgroep

Niet nakomen van netwerkafspraken en/of verplichtingen

Technische klankbordgroep

De leden van de klankbordgroepen kunnen in voorkomende gevallen mailen naar de voorzitter van de klankbordgroep. De voorzitter draagt zorg voor aansturing van de escalatie en rapportage daarover richting de andere leden. Bij een beveiligingsincident loopt de escalatie via de security officer van het Zorginstituut Nederland. Die neemt daarover contact op met de voorzitter van de stuurgroep. Contact verloopt op de kortst mogelijke termijn.