Releasebeleid
VERSIE: 17-05-2023 STATUS: definitief
Incrementele implementatie
Het iWlz-netwerkmodel wordt incrementeel geïmplementeerd aan de hand van het afsprakenstelsel iWlz-netwerkmodel. Dit artikel is van toepassing op alle implementatiestappen.
Inleiding
Het releasebeleid gaat, zeker tijdens de hybride situatie (waarin het estafettemodel en het netwerkmodel naast beide ondersteund zullen worden) weinig veranderen ten opzichte van de huidige situatie.
Hoe onderscheiden we de releases?
Het releasebeleid van het iWlz-netwerkmodel sluit voorlopig zo veel mogelijk aan bij het huidige releasebeleid. Bij het toevoegen, verwijderen of aanpassen van een gegevenselement door een Bronhouder hebben Afnemers zelf de vrijheid om een moment te kiezen om deze wijziging te implementeren.
Major release
Een major release kenmerkt zich door de grote impact op de software en processen van de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel. Het betreft bijvoorbeeld wijzigingen op basis van nieuwe of gewijzigde ontwerprichtlijnen, het toevoegen of verwijderen van gegevensstromen (berichten) vanwege gewijzigde functionaliteit van de standaard of wijzigingen in de techniek waarop de gegevensuitwisseling gebaseerd is. Bij een major release krijgt de iStandaard een volledig nieuw hoofdversienummer, bijvoorbeeld van 1.0 naar 2.0. Bij de implementatie van een major release kan het gewenst zijn om een eigen, afwijkende releaseplanning op te stellen die niet het gebruikelijke implementatiemoment van 1 januari of 1 april volgt. In afstemming met de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel wordt dan een afwijkend migratieplan opgesteld door het Zorginstituut om de juiste implementatie te borgen. Deze afwijkende releaseplanning wordt afgestemd met de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel en ter goedkeuring voorgelegd aan de stuurgroep.
Minor release
Een minor release kenmerkt zich door een beperkte impact op de software en processen van de deelnemers aan het iWlz-netwerkmodel. Mogelijke wijzigingen zijn het toevoegen, wijzigen of verwijderen van elementen in berichtensets, codelijsten, regels en datatypen. Implementatiedatum wordt meestal gesteld op 1 januari (iWlz) of 1 april (iWmo/iJw). Bij een minor release krijgt de iStandaard een nieuw opvolgend versienummer, maar verandert het hoofdversienummer niet, bijvoorbeeld van 1.0 naar 1.1. Releasebeleid iStandaarden.
Patch release
Naast een reguliere release kan er ook een zogenaamde revisierelease plaatsvinden: een patch release. Een patch release is een herziening van een lopende release en vindt plaats binnen de looptijd van een reguliere jaarlijkse release-cyclus. Een patch release komt voort uit beleidswijzigingen of foutoplossingen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende reguliere jaarlijkse release. Patch releases kenmerken zich door minimale of afwezige impact op de software en processen. Dit betreft bijvoorbeeld een aanpassing van een codelijst. Patch releases kunnen op vier momenten in het jaar plaatsvinden. Dit is bij voorkeur op de eerste werkdag van een nieuwe kwartaal. Wanneer een patch release plaatsvindt wordt er een nieuw opvolgend subversienummer toegekend, bijvoorbeeld van 1.0 naar 1.0.1.